Kadın | Konular | Kitaplar

El Bakımı

Kim güçlü ve bakımlı tırnaklar istemez ki?

Bütün kadınlar, ellerin sadece pürüzsüz, lekesiz bir cilt ile değil aynı zamanda bakımlı tırnaklarla güzel göründüğünü bilir.

Ama tırnaklar; zaman ayıramamak, iş/ yaşam koşulları, bilgisizlik gibi nedenlerle ihmal edilir. Halbuki asgari bir bakım, her zaman profesyonellik gerektirmez. Tırnaklarda hastalıklara bağlı değişiklikleri izleyip dermatolojik muayene desteği almak ya da bazı basit ev bakım uygulamaları ile güzel el ve tırnaklara sahip olmak mümkündür.

Dokunma duyusun araçları olan parmak uçları nedeniyle yoğun bir duyusal sinir ağına sahip el, vücudun en hassas organlarından biri olmasına rağmen gündelik yaşantıda en hoyrat davranılan organdır. Eller, soğuktan ve sabun / deterjan gibi kimyasallardan korunmaz; hatta tırnakları, zaman zaman bir alet gibi, bir tornavida gibi kullanmakta tereddüt edilmez.

El bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Hava kirliliği, güneş ışınları, kötü hava koşulları gibi olumsuz etkenlerden ellerinizin de etkilendiğini biliyor muydunuz? Bakımına dikkat edilmeyen ve hoyratça kullanılan eller, yüzünüzden daha çabuk yaşlanıyor. Yaşlanmasının en önemli belirtisi ise derisinin diriliğini kaybetmesi ve üzerinde açık kahverengi lekeler oluşması. Ancak kozmetik cerrahide bunun da çaresi var. Lazer operasyonuyla, ellerin üzerinde oluşan lekelerin tümü yok edilebiliyor. Bu aşamaya gelmeden önlem alınması da olası. El derisinin kırışmasına ve leke oluşmasına karşı üretilmiş birçok özel ürünü piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kış Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörler soğuk hava, kuru hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği, kalın, yünlü, sentetik giysiler ve cilt temizliğinin (banyo, yıkama) yaz aylarından daha seyrek yapılmasıdır. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü Dr. Buket Pençe bu sorunlara engel olmak için cilde nasıl bakım yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Derimizin hava ile temas eden açık bölgeleri (yüz, eller) kışın kurumakta, kızarmakta, hassaslaşarak çatlayabilmektedir. Alerjik kişilerde yünlü, sentetik, deri giysilere karşı kontakt dermatitler kış aylarında daha sık görülmektedir. Derinin üzerinin giysiler, ter, yağ salgısı ile sürekli örtülü olması yağ bezi hastalıklarının(akne, sebore, milium kistler) artmasına neden olmaktadır. Lipofilik mantar hastalıkları pitriasis versikolor(samyeli hastalığı) ve nem artışına bağlı intertriginöz(vücuttaki kıvrım yerleri) bölge enfeksiyonları daha sık oluşabilmektedir. Bu sorunlara engel olabilmek için deri bakımında izlenebilecek 10 adım aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Temizlik: Yüz ve vücudumuza, kurumaya engel olmak amacıyla kremli veya yağlı sabun ve jeller kullanılmalıdır.

El ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Daha güçlü tırnaklara ve ellere sahip olmak mi istiyorsun? İşte öneriler…

Tırnaklarını canlandır

Kuruyan, pul pul ayrılan tırnaklar varsa, gliserinden faydalanabilirsin. Birkaç damla saf gliserinle eşit miktardaki limon suyunu karıştır. Bu karışımı her gün tırnaklarına sür. Canlı parlak ve sağlıklı tırnaklar için bundan daha iyi bir yol olamaz.

Ellerini yumuşat

Yumuşacık ellere sahip olmak istiyorsan, 1 adet yumurta sarısını, 1 tatlı kaşığı baj ile kepek ununu bir kaba koyarak karışa» Hazırladığın bu karışımı ellerini ovalayarak peeling yaparmış gibi uygula. Sonrasında ellerini ılık su/ile yıka. Ellerinin çok daha yumuşak ocuğunu göreceksin.

Ellerini Dinlendir

Ellerini şımartmak mı istiyorsun? Öyleyse sıcak suyu, 1 tatlı kaşığı sodayı ve 1 tatlı kaşığı karbonatı karıştır. Yaptığın karışımı içine ellerini koyabileceğin bir kaba dök ve ellerini 15 dakika bu kabın 'içinde beklet.