Kadın | Konular | Kitaplar

bebek

Bebekleri mikroplar koruyor!

Amerikan New York Times gazetesi, mikropların bilim adamları tarafından henüz tam olarak çözülememiş gizemli dünyasıyla ilgili bilinmeyen noktaları ve bu konudaki yeni keşifleri derledi...

* Vücudumuzda, hücrelerden 10 kat daha fazla mikrop var.
* İnsanın ağız bölgesinde 500-1000 arası mikrop türü bulunuyor. Bunlardan yalnızca 100-200 tanesi başka bir insanın ağzında yaşayabiliyor. Bir insanın sol elinde yaşayan mikropların yalnızca yüzde 17’si sağ elinde de yaşayabiliyor.
* Doğduğumuz andan itibaren vücut mikroplarla tanışıyor. Anne karnında steril olan bebekler doğum aşamasında mikropları vücuduna almaya başlıyor. Normal doğumla doğan bebek doğum kanallarındaki mikroplara maruz kalırken, sezaryenle doğan bebeğin vücudu yetişkin derilerinde bulunan mikroplarla kaplanıyor.
* Sezaryenle doğan çocukların astım ve alerjiye yakalanma risklerinin daha yüksek oluşu, kimi uzmanlar tarafından bu bebeklerin annenin doğum kanalındaki mikropları alamamasıyla ilişkilendiriliyor. Zire mikroplar bağışıklık sisteminin gelişmesinden en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor.

Bebeğimi sütten ne zaman ve nasıl kesmeliyim?

Çoğu anne için bebeğini ne zaman ve nasıl sütten keseceğini belirlemek emzirmenin en zor yanıdır. Bebeklerin ne zaman sütten kesilmesi gerektiğine dair farklı görüşler bulunmaktadır. Örneğin, sağlıkçılar emzirmeyi bırakmak için 2 yaş gibi ileri zamanları önerirken kişilik gelişimi teorisyenleri en fazla 9-12 aylık döneme kadar emzirmeyi tavsiye etmektedir. Ayrıca, her bebek ve anne çiftinin kendine özgü ihtiyaçları bulunduğundan sütten kesmenin ideal zamanlaması kişiden kişiye değişebilmektedir. Benim önerim bebeğinizi ne zaman sütten keseceğinizin kararını verirken hem anne olarak beklentilerinizi hem de bebeğinizin fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini takip eden bir uzmana mutlaka danışmanızdır.

Sütten kesmek için doğru zamanı belirlemek bir yana, sütten kesme yöntemi olarak da size ve bebeğinize uygun seçeneği bulmanız önemlidir. Yüz yıllar boyunca sütten kesmeyle ilgili farklı yöntemler denenmiş ve geliştirilmiştir. Temelde iki çeşit sütten kesme yöntemi bulunmaktadır: AZALTARAK SÜTTEN KESME ve BİR ANDA SÜTTEN KESME

AZALTARAK SÜTTEN KESME